Lateralization pattern in schizophrenia and effects of antipsychotics in this pattern
Seçil Aldemir, Seda Tan
Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2012;25:125-134
PDF
Article No: 4   Article Type :  Research
Objective: The aim of the study was to investigate the cerebral lateralization patterns in right-handed medication-free patients with schizophrenia. We were also interested in studying the effect of antipsychotic treatment on the lateralization patterns and whether the lateralizaton patterns and the clinical symptoms were related.

Method: Nineteen right-handed medication-free patients with schizophrenia were compared with healthy controls on visuospatial and motor tasks with the Corsi’s cube placing test, finger tapping test, and the turning preference test. Diagnosis were confirmed by SCID-I interviews based on the DSM-IV criteria. Patients were either antipsychotic-naive or free of oral medication for at least 3 weeks and 6 months for depot medications. All subjects were right-handed. Tests were repeated after 3 weeks of antipsychotic drug treatment. Laterality indices were calculated in favor of right side for all tests [(right-left)/(right+left)].

Results: The left-turning tendency was not significantly different between patients and controls. Antipsychotic treatment had no significant effect on the left-turning tendency in the patient group. There were significant differences on laterality indices of the Corci’s cube placing test, before and after antipsychotic treatment. The laterality indices on the turning and finger-tapping tests were correlated.

Conclusion: It was found that antipsychotic medication decreased right hemispatial inattention in visuospatial tasks.
Keywords : Schizophrenia, lateralization pattern, antipsychotic
Şizofrenide lateralizasyon örüntüsü ve antipsikotiklerin bu örüntü üzerindeki etkileri
PDF
Makale No: 4   Makale Türü :  Araştırma
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ilaç kullanmayan sağlak şizofreni hastalarında lateralizasyon örüntüsünü ve bu lateralizasyon örüntüsünün klinik belirtilerle ilişkili olup olmadığını, aynı zamanda antipsikotik tedavinin lateralizasyon örüntüsü üzerine etkisini araştırmaktır.

Yöntem: İlaç kullanmayan sağak 19 şizofreni hastası, Corsi’nin küp yerleştirme testi, parmak vurma testi ve dönme eğilimi testi olmak üzere, görsel-uzamsal ve motor görevlerde sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmıştır. Tanılar DSM-IV’e göre yapılandırılmış klinik görüşme olan SCID-I ile konulmuştur. Hastalar, hiç antipsikotik kullanmamış ya da en az 3 hafta boyunca ağızdan antipsikotik ilaç kullanmamış ve son 6 aydır da depo antipsikotik verilmemiş hastalar arasından seçilmiştir. Hastaların hepsi sağaktır. Testler 3 haftalık antipsikotik ilaç tedavisinden sonra tekrarlanmıştır. Her üç test için sağ lehine lateralite indeksleri [(sağ-sol)/(sağ+sol)] hesaplanmıştır.

Bulgular: Hastaların ve sağlıklı kontrollerin soldan dönme eğilimleri arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır. Antipsikotik tedavi hasta grupta, soldan dönme eğilimi üzerine önemli bir etki oluşturmamıştır. Corsi’nin küp yerleştirme testinde (sağ el), ilaç öncesi ve ilaç sonrası lateralite indeksleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Dönme testi lateralite indeksi ile parmak vurma testi lateralite indeksleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.

Sonuç: Antipsikotik ilaç kullanımından sonra görsel-uzamsal görevlerde sağ yarı alan ihmalinin azaldığı görülmüştür.
Anahtar kelimeler : Şizofreni, lateralizasyon örüntüsü, antipsikotik
Düşünen Adam - Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yayıncı
Yerküre Tanıtım ve Yayıncılık Hizmetleri A.Ş.