From The Editor
Cüneyt Evren
Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2010;23:-
PDF
Article No: -   Article Type :  From The Editor
Welcome to the third issue in 2010 of The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences. We would like to extend our thanks to everyone who contributed their time and effort to this issue.

Since taking on my role at the journal, I have become more aware of the passage of time. Now the months of March, June, September, and December have a different meaning for me and the editorial board. We also know that time is important when it comes to our journal and are thus working hard to make each issue accessible online and bring it to readers quickly after printing. As I stated in the introduction to this year’s first issue, the English version of all articles in the first two issues of 2010 are now available on the journal’s web site at www.dusunenadamdergisi.org. The English version of this issue will also be available on our site shortly. When we launched our site, we introduced an online article submission and tracking system, tested the system, and made corrections.

We have also expanded the archive section and made all articles printed in our journal, from 2000 to the present, available in PDF format. We have made it easier for authors to access the articles they are looking for by using key words in our search tool. The more authors writing articles about psychiatry and neurological sciences make use of the search tool, the more our journal will be cited. One of the editorial board’s targets is to boost the journal’s impact, and this is directly proportional to citations made in other journals included in scientific indexes.

Writing a scientific article requires intensive work up to the last phase. We have thus been focused on the review period to minimize the waiting time for authors who submit articles to our journal for publication, and the support we have received from reviewers in this process has made our work easier. We subject all articles submitted to a pre-review and authors are informed if corrections are required before the peer review. Comments and suggestions from at least two reviewers for each article are relayed to the relevant authors in a short period of time. I know from my own experience how educational this process can be.

Some articles, however, are not accepted for publication, and many of these are review articles. Nearly all psychiatry journals in Turkey seem to experience this problem. A colleague working as a reviewer for our journal noted that “Actually, an author or authors must review the literature properly.” He defines the basic problem of the review article as follows: “For an author or authors to write a review article, one of two conditions must be met. First, the person must conduct a study in that field and contribute to the consideration and interpretation of the literature in the field in which he/she has specialized. Second, he/she must propose a new synthesis or hypothesis in his/her review based on his/her strong knowledge in that field.” Likewise, the esteemed Prof. Dr. Orhan Öztürk defined the purpose of review articles as giving a comprehensive and academic summary of a narrowly defined subject, and emphasized that a review article must not be a broad sweep where information is listed in succession but should rather make a synthesis including an analysis based on source examination and original discussion (Öztürk 1997).

To develop and improve our journal, we are carefully reviewing our past work and setting new targets every day. We will continue to receive important feedback from our readers. The visible increase in the number and scientific quality of articles submitted to us for review suggests that we are on the right track. I believe, however, that suggestions of our readers are the most objective and significant ones.

We cannot achieve our goal of improving without the interest and support of our authors, reviewers, and readers. I hope we will achieve this goal together.
Ön Yazı
PDF
Makale No: -   Makale Türü :  Editörden
Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi’nin 2010 yılı üçüncü sayısı ile karşınızdayız. Bu sayıya emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Dergideki görevim başladığından beri zamanın akışını daha iyi fark eder oldum. Artık Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarının benim ve yayın kurulu için anlamı farklı. Zamanın dergimiz için ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle her sayının önce online ulaşılabilirliğinin sağlanması, basımı ardından da okuyuculara ulaştırılması konusunda titizlikle çalışmaktayız. Bu senenin ilk sayısının önsözünde de belirttiğim gibi bu senenin ilk iki sayısındaki tüm makalelerinin İngilizce çevirileri dergimizin web sitesinde İngilizce bölümde erişime açılmıştır. Bu sayının İngilizce çevirileri de kısa süre içinde web sitesinde yerini alacaktır. Web sitemizde (http://www.dusunenadamdergisi.org) online makale gönderimi ve takip sistemi ilk günden itibaren hizmete sokulmuş, eksiklikler süreç içinde gözden geçirilerek düzenlemeler yapılmıştır.

Arşiv bölümü genişletilmiş olup, dergimizde 2000 senesine kadar geriye dönük basılmış tüm yazıların pdf formatlarına ulaşılması artık mümkün kılınmıştır. Tarama sitemimizden anahtar kelimeler ile yazarların istedikleri yazılara ulaşması kolay hale getirilmiştir. İçeriği psikiyatri ve nörolojik bilimler olan yazılar hazırlayan yazarların bu bölümden faydalanmaları dergimizin kaynak gösterilmesini arttıracaktır. Yayın kurulumuzun hedeflerinden biri de derginin etki faktörünü (impact factor) arttırmaktır ki bu da bilimsel indekslere giren başka dergilerde yapılan atıf sayısı ile doğru orantılıdır.

Bir bilimsel yazının son aşamasına kadar yoğun emek verilerek yazıldığı açıktır. Bu nedenle yayımlanması için makalelerini dergimize ulaştıran yazarların zaman kaybını en aza indirebilmek için değerlendirme süresi ile ilgili gösterdiğimiz titizliğe hakemlerin de destek göstermesi işimizi kolaylaştırmıştır. Gönderilen yazıların hepsi ön değerlendirmeden geçirilmekte ve eğer danışman değerlendirmesi öncesi bazı düzeltmeler gerekiyorsa, yazarlara bu bildirilmektedir. Tüm yazılar için mutlaka en az iki danışmandan alınan öneriler kısa süre içinde yazarlara iletilmektedir. Bu sürecin ne kadar eğitici olabileceğini kendi deneyimlerimden de biliyorum.

Ancak yayına kabul edilemeyen yazılar da olmaktadır ve bu yazıların önemli bir bölümünü gözden geçirme yazıları oluşturmaktadır. Bu konuyla ilgili ülkemizdeki neredeyse tüm psikiyatri dergileri ortak bir sorun yaşıyor gibi görünmektedir. Dergimize danışmanlık yapan bir meslektaşımız “Yazar(lar) aslında iyi bir literatür gözden geçirmesi yapmış(lar)dır.” şeklinde başladığı önerilerine yazının temel sorununu tanımlarken “Bir yazarın(ların) gözden geçirme yazısı yazabilmesi için iki şarttan birini karşılamalıdır. Birincisi, kişi o alanda çalışma yapmalı ve çalışmalarının sonucunda uzmanlaştığı o alanda literatürün ele alınma veya yorumlanma biçimine katkı sağlamalıdır. İkinci olarak gözden geçirmede, alan ile ilgili güçlü bir hakimiyet ile yeni bir sentez veya hipotezler önermesi gereklidir.” şeklinde ifade etmiştir. Benzer şekilde, Sayın Prof. Dr. Orhan Öztürk; gözden geçirme yazılarının amacını dar kapsamlı bir konuda kapsamlı ve akademik bir toparlama yapmak olarak tanımlamış; bir gözden geçirme yazısının bilgilerin ardı ardına sıralandığı bir tarama olmaması gerektiğini, kaynak incelemesine dayalı bir analiz ve özgün bir tartışmayı içeren sentez yapması beklendiğini vurgulamıştır (Öztürk 1997).

Dergimizin daha iyiye daha güzele doğru ilerleyebilmesi için yapılanlar özenle gözden geçiriliyor ve her geçen gün yeni hedefler belirleniyor. Yine de okurlarımızdan bizlere gelecek önemli geri bildirimler olacağı açıktır. Yazarlardan tarafımıza değerlendirilmek üzere gönderilen yazıların sayısında ve bilimsel kalitesindeki gözle görülür yükseliş bize doğru yolda olduğumuzu düşündürmektedir. Ancak okuyucularımızdan gelecek öneriler en objektif ve en belirleyici olanlardır diye düşünüyorum.

Yazar, danışman ve okuyucularımızın gösterdikleri ilgi ve destek olmadan ulaşmamızın mümkün olmadığı daha iyi ve daha güzel hedefimize hep beraber ulaşabilmek dileğiyle.
Anahtar kelimeler :
Düşünen Adam - Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yayıncı
Yerküre Tanıtım ve Yayıncılık Hizmetleri A.Ş.