Effects of tibolone on depressive and anxiety symptoms in symptomatic postmenopausal women
A. Yasemin Karageyim Karşıdağ, Çağatay Karşıdağ, Esra Esim Büyükbayrak, Bülent Kars, Meltem Pirimoğlu, Orhan Ünal, M. Cem Turan
Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2012;25:135-139
PDF
Article No: 5   Article Type :  Research
Aims: We investigated the effect of tibolone therapy on menopausal symptoms, depression and anxiety scores in women with symptomatic natural menopause compared to control group using Kupperman’s Index, Hamilton Depression Rating Scale and Beck Anxiety Inventory.

Methods: One hundred thirty patients with menopausal symptoms enrolled into the study, and 121 patients completed. Group I patients were treated with tibolone 2.5 mg/day. Group II patients received placebo (calcium forte tablet 1000 mg/day). The menopausal, depressive and anxiety symptoms were assessed using Kupperman’s Index, Hamilton Depression Rating Scale and Beck Anxiety Inventory before and at the end of the treatment. For statistical analysis, paired t, multivariate analyses tests were used.

Results: At the end of 3 months of therapy, we observed significant improvement in menopausal symptoms, depression and anxiety scores in both groups. When we compared two groups’ Kupperman and Beck Anxiety Inventory (BDI) scores according to time before and after the treatment, Group I scored better than Group II. The superiority of tibolone comparing placebo on depressive symptoms could not be shown in this study.

Conclusion: Tibolone’s effects in calming vasomotor symptoms and improving anxiety symptoms suggest it as an alternative when the possible side effects of estrogen and progesterone combination or estrogen alone are taken into account.
Keywords : Menopause, tibolone, anxiety, depression
Semptomatik postmenopozal kadınlarda tibolonun aksiyete ve depresif belirtiler üzerindeki etkileri
Makale No: 5   Makale Türü :  Araştırma
Amaç: Semptomatik doğal yolla menopoza girmiş kadınlarda tibolonun menopozal semptomlar, depresyon ve anksiyete skorları üzerine etkilerini Kupperman Skalası, Hamilton Depresyon Skalası ve Beck Anksiyete Envanteri kullanarak kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak inceledik.

Yöntem: Menopoz semptomları olan 130 hasta çalışmaya dahil edildi, 121 hasta çalışmayı tamamladı. Grup I hastalar tibolon 2.5 mg/gün ile tedavi edildi. Grup II hastalara plasebo verildi (kalsiyum fort tablet 1000 mg/gün). Hastaların tedavi öncesi ve sonrası menopoz, depresyon ve anksiyete semptomları; Kupperman Skalası, Hamilton Depresyon Skalası ve Beck Anksiyete Envanteri kullanılarak değerlendirildi. İstatistik analiz için eşleştirilmiş t testi, çok değişkenli analiz testleri kullanıldı.

Bulgular: Üç aylık tedavi sonunda, her iki gruptaki hastalarda menopoz semptomları, depresyon ve anksiyete skorlarında belirgin düzelme gözlendi. İki grubun tedavi öncesi ve sonrası Kupperman ve Beck Anksiyete Envanteri skorları karşılaştırıldığında, Grup I’in skorları Grup II’ninkilerden daha iyi idi. Tibolonun depresif belirtiler üzerine plaseboya üstünlüğü gösterilemedi.

Sonuç: Östrojen ve progesteron kombinasyonunun veya tek başına östrojenin olası yan etkileri göz önüne alındığında, tibolonun vasomotor semptomları azaltıcı ve anksiyete semptomlarını düzeltici etkileri bir alternatif olarak düşünülebilir.
Anahtar kelimeler : Menopoz, tibolon, anksiyete, depresyon
Düşünen Adam - Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yayıncı
Yerküre Tanıtım ve Yayıncılık Hizmetleri A.Ş.