Psychometric properties of the magical ideation scale in high school adolescents
Zekeriya Çam, Sedef Seydooğulları, Müge Artar
Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2014;27:34-42
PDF
Article No: 5   Article Type :  Research
Objective: The validity and reliability studies of the Magical Ideation Scale (MIS) have already been conducted among university students. The purpose of this study was to define the psychometric properties of the MIS among adolescents attending high school.

Method: Four hundred twenty two high school students attending an Anatolian High School and classical high schools within Kocaeli city center during the education year 2011-2012 participated in this research. Among the participants 222 (52.6%) were female and 200 (47.4%) were male. The average age of the students was 15.68±0.67. The participants were administered MIS and Irrational Belief Scale Adolescent Form (IBS-A). For the confirmatory factor analysis and reliability analysis, Cronbach alpha coefficient 27% sub-upper group method was used for the validation of the MIS. For the discriminant validity transaction of the scale, the correlation value was calculated with the IBS-A.

Findings: After the confirmatory factor analysis transaction, Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA) was found as 0.039; Non-normed Fit Index (NNFI) was calculated as 0.90; Comparative Fit Index (CFI) was calculated as 0.91; Incremental Fit Index (IFI) was found as 0.91; and Goodness of Fit Index (GFI) was found as 0.90. Besides, the internal consistency coefficient was found as ?=0.80 for female students and ?=0.76 for male students. In the discriminant validity study, the level of relation between the irrational beliefs and magical ideation was calculated as r=0.11.

Conclusion: The validity and reliability analysis findings obtained from the study revealed that the MIS was a valid and reliable scale in measuring the magical ideation. Based on those findings, it may be stated that this scale would be sufficient in the studies to be conducted on the adolescents.
Keywords : Magical ideation, confirmatory factor analysis, validity, reliability
Büyüsel düşünce ölçeğinin psikometrik özelliklerinin liseye devam eden ergenlerde incelenmesi
PDF
Makale No: 5   Makale Türü :  Araştırma
Amaç: Bu araştırmanın amacı, daha önce üniversite öğrencileri ile geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan Büyüsel Düşünce Ölçeği’nin (BDÖ) liseye devam eden ergenlerde psikometrik özelliklerini belirlemektir.

Yöntem: Araştırmaya 2011-2012 eğitim öğretim yılında Kocaeli il merkezindeki Anadolu Lisesinde ve genel liselerde öğrenim gören 422 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların 222’si (%52.6) kız ve 200’ü (%47.4) erkektir. Katılımcılara BDÖ ve Akılcı Olmayan İnanç Ölçeği Ergen Formu (AOİÖ-EF) uygulanmıştır. Uygulanan ölçeklerin ardından, BDÖ’nin geçerlilik çalışması için doğrulayıcı faktör analizi ve güvenilirlik analizi için Cronbach alfa katsayısı, %27 alt-üst grup yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin ayırt edici geçerlilik işlemi için ise AOİÖ-EF ile korelasyon değeri hesaplanmıştır.

Bulgular: BDÖ için yapılan doğrulayıcı faktör analizi işleminin ardından, Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü=0.039, Normlaştırılmamış Uyum İndeksi=0.90, Karşılaştırmalı Uyum İndeksi=0.91, Artan Uyum İndeksi=0.91 ve Uyum İyiliği İndeksi=0.90 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, ölçek için hesaplanan iç tutarlılık katsayısı ise, kız öğrenciler için ?=0.80 ve erkekler için ?=0.76 olarak elde edilmiştir. Ayırt edici geçerlilik çalışmasında da akılcı olmayan inançlar ile büyüsel düşünce arasında r=0.11 düzeyinde bir ilişki elde edilmiştir.

Sonuç: Çalışmadan elde edilen geçerlilik ve güvenilirlik analizi bulguları, BDÖ’nin ergenlerde büyüsel düşünceyi ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu ortaya koymuştur. Buna dayanarak, konu ile ilgili olarak ergenlerle yapılacak çalışmalarda bu ölçeğin yeterli olduğu söylenebilir.
Anahtar kelimeler : Büyüsel düşünce, doğrulayıcı faktör analizi, geçerlilik, güvenilirlik
Düşünen Adam - Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yayıncı
Yerküre Tanıtım ve Yayıncılık Hizmetleri A.Ş.